Dan jednakih zarada: ženski vodič za dobijanje povišice

Sa depresivnom neminovnošću dolazi još jedan Dan jednakih zarada. Od sada pa do kraja godine, razlika u zaradama žena i muškaraca znači da žene u suštini rade besplatno. Tako da biste baš mogle da danas odete ranije sa posla i započnete Božičnu kupovinu. Ili biste mogle da zakažete sastanak sa svojim šefom i da isprobate svoje pregovaračke veštine. Jer naravno, jedini razlog zašto razlika u zaradama postoji je to što žene ne traže ono što im pripada. Ta razlika nema veze sa nesvesnim predrasudama, nejasnim platnim razredima ili organizacijama koje bi radije uštedele novac nego jednako platile svoje zaposlene. Zato, u uzaludnoj nadi da ovaj dan nećemo ponovo proslavljati sledeće godine, evo našeg vodiča od 5 tačaka za dobijanje povišice ako ste žena.

  1. Budite muškarac. Očigledno. Skoro sve sem ovoga neće uspeti, ali ako ovo nikako ne možete postići, pređite na tačku 2.
  2. Nemojte imati decu. Nikada. Čak i ako su istraživanja pokazala da to da li žene imaju ili nemaju decu nema skoro nikakav uticaj na njihovu uspešnost, i iako je tvrdnja da “žene moraju da napuste posao kako bi imale decu” isto toliko istinita kao i Deda Mraz, kompanije i dalje misle da razliku u zaradama mogu potpuno opravdati decom. Jer nijedan muškarac nikada nije rodio dete. Ipak, ako ste žena koja traži povišicu, možda bi trebalo da razjasnite svom šefu da vam deca ni u kom smislu neće odvraćati pažnju. Potrudite se da ne mazite decu koja se slučajno nađu u kancelariji i naglašavajte apsolutno svakom kako vas rađanje uopšte ne zanima. Ako ste bili toliko nemarni da ste već rodite decu, onda ih, ako Boga znate, nikada ne spominjite. Dok bi za vaše kolege bilo prihvatljivo da ranije izađu sa posla kako bi sačekali decu iz škole, vi ćete verovatno morati da izmislite neki komplikovani izgovor, recimo da je čitav vaš dom propao u jamu ili da tim za koji navijate igra u gostima. Ni u kom slučaju ne smete kao izgovor za svoje odsustvo sa posla navesti “ženske probleme”. To će se samo protumačiti kao “pokušaj da zatrudnite” – ponovo – i onda nikada nećete dobiti povišicu.
  3. Prekinite da jedete. Čini se da je vaša plata u obrnutoj proporciji sa vašom težinom. Kao žena, što ste teži, manje ćete zarađivati. U stvari, ako zaista želite da imate visoku zaradu, onda bi trebalo da imate ispodprosečnu težinu. Veoma mršave žene zarađivaće u proseku 22000 dolara više od svojih koleginica sa prosečnom težinom. Ovo bi se moglo shvatiti kao dobra vest. Tako bar nećete morati da bilo šta od svoje minimalne zarade protraćite na takav neobičan luksuz, kao što je hrana. Naravno, to za muškarce ne važi. Kada ste muškarac, ništa toliko ne govori da vam “stvarno dobro ide na poslu” kao pivski stomak i ljubav prema poslovnim ručkovima od tri jela. Tako da vas, ako želite da dobro zarađujete, upućujem na tačku 1.
  4. Verujte u sistem. Kao što muškarci stalno vole da podsećaju žene, jednog dana će i one zarađivati isto koliko i oni. Samo moramo biti strpljive. Jer 40 godina postojanja zakona o jednakim zaradama prosto nije dovoljno da se to reši. Biće potrebna bar još jedna generacija. Ali tada će to definitivno biti rešeno. Apsolutno. Bez dileme.
  5. Naljutite se zbog toga. To zahteva podršku kolega, pa ćete prvo morati da ih podmitite. Odvedite ih na dug ručak (videti tačku 3) i tiho im objasnite da bi svet bio mnogo bolje mesto kada bi nas plaćali na osnovu sposobnosti, a ne na osnovu pola. Zatim ih pitajte da li bi im smetalo da vam kažu koliko zarađuju. Ako postoji razlika u njihovoj i vašoj zaradi, zabeležite to, a zatim se brzo uputite u najbliže kadrovsko odeljenje kako biste učtivo pitali šta nameravaju da preduzmu u vezi sa tim. Ostanite tamo dok se situacija ne razreši. Napomena: možda ćete morati da ponesete ćebad, lisice i mnogo termosa sa supom. Načekaćete se.

Kako biste dobili neke (realnije) ideje o dobijanju jednakih zarada, pridružite se manifestaciji “Prevladavanje razlike u zaradama između muškaraca i žena” 11. novembra.

Prevela: Tamara Mardešić

The Guardian, 9.11.2015.

Radne žene, 10.11.2015.