Marširanjem obilježen 8. mart u regiji

Dan-zena-8.mart-protest-7-0

Foto: novosti. rs

Jučerašnji dan je u gotovo svim većim gradovima u regiji ispraćen uličnim maršom, s jednostavnom i jasnom porukom javnosti kako »ne slavimo već marširamo«.

Tako je u Zagrebu, oko 11 sati, s Trga žrtava fašizma krenula protestna povorka, u organizaciji Ženske mreže Hrvatske. Iza slogana  »Ženama je dosta« krije se frustriranost zbog neispunjenih  obećanja vlasti kojima je rok trajanja jednak trajanju izborne kampanje. Povorka je preko glavnog gradskog Trga krenula do Vlade, kojoj je planirala uručiti svoje zahtjeve i objašnjenja zašto je ženama dosta čekanja. Jedan od zahtjeva  je i realizacija Zakona o ravnopravnosti spolova.

fotka2mars

Foto: libela.org

U večernjim je satima u Parku kralja Petra Krešimira IV započeo prosvjedni noćni marš koji je okupio pestotinjak feministkinja i svih onih koji se bore za prava žena. Organizatorice su navele kako borba traje cijele godine, a ne samo danas, te da je borba nastala kako ženama ne bi bila oduzeta stečena prava, ali i zbog ostvarivanja onih prava koja im pripadaju. Uz plakate sa sloganima  »Ne bojim se«, »Cvijeće je lijepo, ali draža su nam prava«, »Moje tijelo, moj izbor«, marširanje je nastavljeno do Zrinjevca. Noćni marš odvijao se u organizaciji više inicijativa i organizacija civilnog društva (CESI, HollaBack! Hrvatska, Inicijativa Preuzmite odgovornost za ubojstva žena…), a izbor njegovog termina također nosi poruku. Pružena je mogućnost ženama koje rade da sudjeluju u maršu za svoja prava, a istaknuta je i poruka kako se žene ne bi trebale bojati za vlastitu sigurnost u bilo koje doba dana.

Međunarodni dan žena u Beogradu je obilježen maršom pod nazivom »8. mart – Međunarodni dan žena, za radna prava žena, za ljudska ženska prava, i za žensku solidarnost«. U ovom uličnom maršu, od Trga Republike prema Slaviji, sudjelovale je mreža organizacija Žena u crnom, Rekonstrukcija ženski fond, te aktivistkinje Romske ženske mreže. Transparenti  poput »Žene,majke,radnice, nemamo ni nadnice«, » Tražimo rad, a ne bijedu i glad«, »Siromaštvo ubija«  ponajviše su ukazivali na zabrinjavajući  radni položaj žena u srpskom društvu.

Marširale su i aktivistkinje u Crnoj Gori, šetajući centrom Podgorice prema Skupštini Crne Gore.  »Marš žena« organizirao je Centar za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA i Centar za ženska prava. S obzirom na činjenicu da se Crna Gora nalazi ispod svjetskog prosjeka (na 95. mjestu)  kada je broj žena u parlamentu u pitanju, te da su žene ovdje izložene svakodnevnoj diskriminaciji i patrijarhatu, marš u borbi za ekonomsku, društvenu i političku ravnopravnost ovdje ima poseban značaj.

Pod geslom »Ne perite ruke od ženskih prava« održao se marš u Banjaluci koji je počeo kod Narodnog pozorišta RS, a završio na Trgu krajine. Spomenuto geslo nastalo je kao odgovor na uputstvo s ginekološkog odjela Poliklinike za ispravno pranje ruku rodilja – ali ovaj odjel ne posjeduje i sapun. Aktivistkinje su naglasile kako prava žena u BiH trenutno pate u svim sferama života, te da bi se za ista trebali boriti svaki dan.

Radne žene, 9.3.2016.