O rodno zasnovanom nasilju i diskriminaciji u Srbiji

Tematska emisija Kontrole leta posvećena je problemima sa kojima se suočavaju žene u Srbiji: rodno zasnovanom nasilju i diskriminaciji žena na radu. U Novom Sadu je prošle sedmice održan okrugli sto pod nazivom “Žene u policiji” u saradnji grupe S.T.R.I.K.E. iz Novog Sada i SKC-a Danilo Kiš iz Ljubljane, a u okviru projekta “Osnaživanje žena na tržištu rada: medijska kampanja za bolje informisanje, obrazovanje i aktivniju ulogu žena”, koji finansira Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije u okviru međunarodne razvojne saradnje. Tema ove tribine i njena problematika predstavljena je na početku prikazivanjem dokumentarnog filma »Žena, majka, policajka« u kojem glavnu ulogu ima Slađana Hadnađev, saobraćajna policajka u Bečeju te samohrana majka koja se i sama svakodnevno bori sa problemima koje nosi život u uniformi. Za Kontrolu leta je reportažu iz Novog Sada pripremila Andrea Frleta i čućemo je u drugom delu emisije.

Na početku emisije slušamo razgovor sa Natašom Jovanović, dipl. pravnicom iz Autonomnog ženskog centra iz Beograda. Ova organizacija se već godinama bavi prevencijom nasilja nad ženama, zagovorništvom žena, ukazivanjem na problem rodnog nasilja u društvu, povezivanjem sa ostalim ženskim organizacijama iz regiona i pruža pomoć ženama koje su preživele nasilje. Nataša Jovanović će nam, između ostalog, ispričati koliko je danas prisutno nasilje nad ženama u Srbiji i kako se boriti protiv nasilja.

Muzika: Rundek Cargo Trio – Indijska, Autopark – Mi pomeramo stvari, E-play – Divan dan, Momci&Gospoda – Nije lako, Atomic Shadows – Sejmeni (ft Hornsman Coyote).

Novinarka: Andrea Frleta

Montaža i muzika: Jelena Dobrosavljević

Urednica i voditeljka: Biljana Žikić