Žene, tranzicija, diskriminacija

Kragujevac plakat

KRAGUJEVAC, Dom samoupravljača

sredu, 28. oktobar u 18 časova

Okrugli sto

ŽENE U TRANZICIJI

Drugi okrugli sto o diskriminaciji žena na radu održava se u Kragujevcu u sredu 28.oktobra.

Temu tribine otvara dokumentarni film “Obrani berači” u produkciji Zrenjaninskog socijalnog foruma. Film govori o vrlo raširenim uslovima rada žena, nadničarki na poljima Vojvodine u kojima dominira zlostavljanje,diskiriminacija i ne retko tretman radnica kao u fašističkim logorima.

Učesnice okruglog stola i autorke filma, Milica Lupšor i Vesna Đorđević prvo će se osvrnuti na reakcije koje su usledile nakon projekcije filma na prvom okruglom stolu održanom krajem maja u Subotici gde je većina posetila bila šokirana saznanjima o uslovima pod kojima rade žene u nadnici. Projekcija filma u Subotici i lična iskustva autorki filma o diskriminaciji na poslu ohrabrile su u narednim mesecima i druge žene u Zrenjaninu i okolini da govore o svojim iskustvima na radu. Autorke filma su beležile njihova svedočenja i u njihovo ime će u Kragujevcu preneti posetiocimana ispovesti žena koje rade u pekarama i fabrikama u privatnom vlasništvu u zrenjaninskoj opštini.

U završnom delu je debata o saznanjima posetiteljki i posetilaca o uslovima rada u kragujevačkim firmama. Razgovor će se voditi i o mogućim akcijima i oblicima samoorganizovanja žena u borbi protiv ropskih uslova rada i drugih oblika diskriminacije. Cilj javnog iznošenja primera o diskriminaciji žena na radu je da se i sve druge žene koje trpe zlostavljanje ohrabre da progovore i svedoče o uslovima pod kojima rade.

Učesnici/e

Milica Lupšor, radnica i autorka filma “Obrani berači” (grupa “Roza”)

Vesna Đorđević, radnica i koautorka filma (grupa “Roza”)

Gordana Stojaković, moderatorka, istraživačica ženskog pokreta (grupa S.T.R.I.K.E.)

 

Okrugli sto organizuju: ženska sekcija SSSS Zastava oružje i udruženja S.T.R.I.K.E. (Novi Sad) i SKC Danilo Kiš (Ljubljana)