Žene, tranzicija, diskriminacija

plakat su

Poziv na okrugli sto

ŽENE, TRANZICIJA, DISKRIMINACIJA

SUBOTICA, četvrtak, 28 maj 2015. u 18 časova
OTVORENI UNIVERZITET, Trg cara Jovana Nenada 15, sala 213
Ulaz slobodan

Pozivamo vas na debatu o diskriminaciji žena na radu i njihovim iskustvima u procesu tranzicije koju će otvoriti projekcija dokumentarnog filma “Obrani berači” u produkciji Zrenjaninskog socijalnog foruma. Tema filma je rad nadničarki i nadničara, kao vid diskriminacije posebno raširene u Vojvodini čije su žrtve u najvećoj meri žene.

Učesnice debate će razgovarati i o drugim oblicima diskriminacije kao i o korelaciji između procesa tranzicije, promenama u radnom zakonodavstvu i porastu diskriminacije na radu.
Debata bi trebalo da ponudi i odgovore na pitanja o mogućnostima samoorganizovanja žena u zaštiti svojih radnih prava, izlaznim strategijama iz sfere najamnih radnica i šansama za samozapošljavanje.
U završnom delu biće pozvani posetioci da svedoče o svojim iskustvima diskriminacije na radu i uključe se u debatu o mogućim oblicima samoorganizovanja žena u cilju borbe protiv dikriminacije.

Učesnici/e
Milica Lupšor, radnica, režiserka dokumentarnog filma “Obrani berači”
Vesna Đorđević, radnica, aktivistkinja Zrenjaninskog socijalnog foruma
Moderatorka: Gordana Stojaković, analitičarka i istraživačica ženskog pokreta

Okrugli sto zajednički organizuju udruženja: Solidarnost (Subotica), S.T.R.I.K.E. (Novi Sad) i SKC Danilo Kiš (Ljubljana) u okviru projekta “Osnaživanje žena na tržštu rada” finansiranog od strane Ministarstva za spoljne poslove Republike Slovenije, Međunarodna razvojna saradnja.