Osmomartovske akcije

3107497694_cf342a8010_o

FOTO: Flickr

Beograd, Trg Republike, 8. mart, 14h

Protestni marš “ZA RADNA PRAVA ŽENA I SOCIJALNU PRAVDU” održava se u organizaciji mreža feminističkih aktivistkinja Mreže Žene protiv nasilja, Mreže Žena u crnom, Rekonstrukcije Ženski fond, Romske ženske mreže.

Kruševac 4. i 7. mart, Klub mladih u Kruševcu/Alternativni centar za devojke

Povodom dana žena održava se 4. marta radionica o istoriji ženskog organizovanja “Roza, Klara i ja”, dok se 7. marta  u 18h u prostorijama Alternativnog centra za devojke sprema  film iznenađenja o 8.martu.

Niš, 8. mart, Centar za devojke

Aktivistkinje Centra izvešće premijerno na Super radiju radijsko izvođenje teksta Iv Ensler  »Ja sam emotivno biće«.

Beograd, 8. mart, Centar za ženske studije

Centar za ženske studije ujedno slavi i svoj rođendan, poklanja svoja izdanja, odgovara na sva pitanja vezana za Centar i njegov program.

Pančevo, 5. mart, Romska ženska mreža Banata

Romska ženska mreža u Kulturnom centru u Jabuci organizuje sastanak planiranja rada, uličnu akciju i proslavu.

Dimitrovgrad, 8. mart, Nezavisni ženski centar

Povodom Dana žena nezavisni ženski centar organizuje uličnu akciju distribucije materijala protiv nasilja nad ženama u samom centru grada.

Beograd, 8. mart, Femix žurka

Domaćin žurke je kulturni centar »GRAD«, a uz svirku »Randoma« nastupa i Dj-ica Ana Dajić. Ulaz je 200 dinara.

Beograd, 11.mart, Femiwiki

U prostorijama Haklaba održaće se radionice uređivanja vikipedije za žene kako bi same naučile kako da uređuju i dopunjavaju stranicu važnim događajima i temamama u vezi sa feminističkom istorijom.

Beograd, 8. mart, Labris

Organizacija za lezbejska ljudska prava organizuje otvoreni razgovor o feminizmu među lezbijkama, prisutnosti feminističke politike i prakse u lezbejskim zajednicama, kao i o njihovoj ulozi kroz istoriju u razvoju feminističkog pokreta.

Užice, 8.mart, Ženski centar Užice

»Ženski centar Užice» organizuje uličnu akciju i šetnju kroz grad sa slikama žena koje su postavile temelje obrazovanja ženske dece u Zlatiborskom okrugu, a sve pod parolom »SADA JE KRAJNJE VREME DA SE SAZNA ZAŠTO SE ĆUTI«.

Mesec »Romskog ženskog aktivizma«, 8. mart- 8.april

(Beograd, Leskovac, Šabac, Lebane, Vranje, Prokuplje, Dimitrovgrad…)

Čak trideset organizacija romske ženske mreže učestvuje u kampanji koja počinje 8. marta, a završava se 8. aprila Međunarodnim danom Roma i Romkinja. Ovom akcijom ukazuje se na probleme sa kojima se Romkinje svakodnevno susreću, ali i na njihove napore koje ulažu kako bi ovakvo stanje promenili.

Novi Sad, 8. mart, SOS ženski centar

Ova ulična akcija  trajaće tri sata u centru Novog Sada, tokom koje će volonteri odgovarati građanima na sva pitanja u vezi sa nasiljem nad ženama, načinom rada SOS telefona, kao i volontiranjem u Centru. Građanima će biti dostupni promotivni materiali.

Niš, 8. mart, Udruženje Romkinja Osvit

Udruženje Romkinja  organizuje  okrugli sto na temu “Radna prava Romkinja u 21. veku” u Media & Reform Centru.

Pančevo, 8. mart, Ženska mirovna grupa Pančevo

Ovaj serijal besplatnih radionica na različite teme otvoren je za sve žene. Ženski dan promoviše aktivizam i volonterizam, različitost kao vrednost, umrežavanje, podršku i kvalitetno provođenje vremena.

Beograd, 7. mart, Hleb Teatar, Bitef Teatar (SR) i Pekarna Magdalenske Mreže (SLO)

Koncert predstava Hleb Teatra DOČEK  bavi se promišljanjem revolucionarnih ideja i poleta nastalog u SFRJ tokom i nakon drugog svetskog rata kroz reinterpretaciju pesama iz NOB-a.

Kruševac, 8. mart, Udruženje žena Peščanik

Mreža braniteljki i branitelja ljudskih prava Rasinskog okurga ogranizuje različite akcije u šest gradova Rasinskog okruga.

Beograd, 5. mart, Đuro Salaj

Umetnička škola “Đuro Salaj” organizuje tribinu “Ritam žena” i umetničku radionicu u okviru koje ćete moći da napravite sebi i/ili dragoj osobi poklon za 8. mart. Ulaz je besplatan.

Mostar, 8. mart, Susret trudnica, majki i građana “Mi nismo same”

U okviru kampanje „(Ne)Diskriminacija rodilja u FBiH” koju vodi Udruženje Žene ženama u suradnji i partnerstvu s organizacijama civilnog društva iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Bihaća, Livna, Orašja, Mostara, Zenice, Tuzle, Jablanice i Banja Luke, 8. marta od 12 do 13 sati ispred zgrade Skupštine HNŽ-a biće upriličen susret i druženje s trudnicama, majkama, građanima i građankama, aktivistima i aktivistkinjama civilnog društva i drugim zainteresiranim akterima pod nazivom „Mi nismo same”.

Cerkno, 4-13. mart, Cerkljanski mladinski alternativni klub

Festival pod nazivom “Deuje babe” održava se od 2013. godine u organizaciji Cerkljankog mladinskog alternativnog kluba. Za zanimljiv i dinamičan program pobrinuće se aktivisti kluba, kao i talentovani umetnici

Zagreb, 8. mart, Centar za ženske studije, Susret uz knjigu Drugi spol Simone de Beauvoir

Centar za ženske studije i Francuski institut u Zagrebu pozivaju vas na obeležavanje 8. marta uz razgovor o Simone de Beauvoir, povodom prvog hrvatskog prevoda knjige Drugi spol.

Zagreb, 8. mart, Filmske večeri u Močvari, Vox Feminae

Filmske večeri u Močvari za 8. mart vam poklanjaju stimulativnu raspravu o gorućim pitanjima filmskih praksi i teorija. Teme koje će biti obuhvaćene raspravom su “Što nam je i kako dalo pola stoljeća feminističkog teoretiziranja filma? Zašto (ni)je važno čitati film feministički? Kako feminizam kotira unutar akademskog i javnog govora o filmu?

Rijeka, 8. mart, Narodna čitaonica “Živa knjižnica: Priče koje pišu žene”

Ovaj interaktivni koncept unutar kojega čitatateljke biraju “žive knjige” s različitom tematikom (transrodna osoba, azilantkinja, majka devojčice s poremećajem iz autističnog spektra, beskućnica, lezbejka, žena s invaliditetom) smanjuje negativne tenzije te podstiče promišljanje i empatiju prema različitostima.

Zagreb, 4. mart, Ured za informiranje u RH

Održava se tribina »Uloga žena u politici: zastupljenost i ravnopravno sudjelovanje« koja će biti posvećena aktualnom pitanju trenutne situacije u RH koju odlikuje deficit žena u političkom životu, na izbornim listama. Biće reči i o zakonodavnoj (ne)zaštićenosti žena, te o njihovoj celokupnoj perspektivnosti u RH.

Zagreb, 4. mart, Ladies of New Business

Netokracija okuplja više od 150 poduzetnika i poduzetnica, među kojima su mnoge direktorke i članice uprava, poduzetnice koje razvijaju svoje startupe, te aktivistice koje razvijaju društveno korisne tehnološke projekte. Ovim putem će kroz panele i diskusije pokušati da reše problem s kojima se susreću u razvoju digitalne karijere.

Zagreb, 4. mart, Chakka’s Rooma

Održaće se proslava sedmog rođendana ZbeLeTrona koja je posvećena jačanju domoljublja u lezbijskim krugovima.

Nezavisna kina diljem Hrvatske , 6-8. marta, “Ženijalni vikend”

Izvrsne i nagrađivane filmske naslove o snažnim ženama i izazovima s kojima se susreću u današnjem društvu donose neka od sledećih kina širom HrvatskeZagreb, Dubrovnik, Samobor, Koprivnica, Varaždin, Velika Gorica, Novska.

Zagreb, 7. mart, Adžijina 11, “Žene, umjetnice, radnice: Feminističke prakse i umjetnički rad žena” 

Cilj ove tribine je podstaći širu javnost na osvrtanje s kritičkog gledišta na ideju o emancipaciji žena na umetničkoj sceni, njihovom odnosu i suživotu sa dominantnom kulturom, kao i o njihovom snalaženju na neoliberalnom tržištu i u heteropatrijarhalnom društvenom sistemu.

Zagreb, 8. mart, Park Kralja Petra Krešimira 4, 18.00h, “Noćni marš-osmi mart”

Ovim okupljanjem upozorava se na problem mitologiziranja feminističke borbe za ženska prava i pozivaju se svi koji su za ljudska prava i protiv nasilja da se pridruže maršu.

Varaždin, 8. mart, “Osmi mart- Mi smo art”

Ispred Gradske vijećnice, povodom Dana žena održaće se ‘Osmi mart – Mi smo art’ kazališni performans Ksenije Krčar kojim se želi istaknuti glavna delatnost udruženja – kulturni i umetnički sadržaji, ali i napraviti distinkcija i naglasiti da žene nisu imale uvek mogućnost da se bave onim što vole i žele, nisu imale mogućnost da se izraze. A mnoge nemaju ni danas.

Split, 7. mart, “Muškarci, žene, jezik“

Cilj izlozbe je osvešćivanje i naglašavanje uticaja jezika na društvo, te podređeni položaj žena.

Ljubljana, 4.-8. mart, Međunarodni feministički i queer festival

Festival pod nazivom »Radeče zore« obiluje bogatim programom za koji su zaduženi umetnici/e, književnici/e, pesnici/pesnikinje, bendovi te ostala kulturna scena. Tradicionalno se dodeljuje i Bodeča Neža za seksističku izjavu tekuće godine.

Ljubljana, Peticija povodom 8. marta
Jezička škola Mint vas poziva da svojim potpisom pomognete slovenskom društvu u borbi protiv nejednakosti i diskriminacije.